Arhiva događanja:
2004.
2005.
2007.
Zanimljivi linkovi:


www.orpheus.hr
Centar za fonijatriju
Neka uputstva o glasu i glasovnoj patologiji
Biranjem na poveznicu (link) možete na engleskom jeziku pročitati neka uputsva o glasovnoj patologiji i čuvanju glasa. Tekstovi su prenešeni sa web stranica American Academy of Otolaryngology - Head and Neck Surgery (AAO-HNS), a publicirani su kako bi popularizirali obilježavanje Dana glasa i stalnu brigu o glasu.

Common Problems Affecting Your Voice

Keeping Your Voice Healthy

The Voice and Aging

What is Laryngeal (Voice Box) Cancer?

Special Care for Occupational/Professional Voice Users

Upozorenje: Dokumenti su u Adobe® PDF® formatu. Slobodno se besplatno može koristiti Adobe Reader® na adresi: http://www.adobe.com/products/
acrobat/readstep2.html
.
Slave ga i obilježavaju širom svijeta otorinolaringolozi i fonijatri i svi drugi koji se bave fenomenom ljudskog glasa.

Obilježavaju ga i glasovni umjetnici, a posebice medijski djelatnici svih svjetskih radijskih i televizijskih postaja, jer je taj dan i njihov dan, obzirom da svoju poruku prenose prvenstveno glasom.

Upravo ovogodišnji moto Svjetskog dana glasa "Investirajte u svoj glas" bio je poticaj da se i Fonijatrijski centar Klinike za bolesti uga, nosa i grla pri Medicinskom fakultetu uključi i pomogne pacijentima kojima su uzrok trajne i izrazite promuklosti deformirane, ožiljkasto promijenjene glasnice s izgubljenim  elasticitetom. Tako promijenjene glasnice se više ne mogu pravilno ugibati što je preduvjet normalanog i zvučnog glasa, a veći ožiljci mogu dovesti i do potpunog gubitka glasa. Uzroci takvih stanja su brojni, ali je najčešća prevelika i kriva upotreba glasa - fonotrauma. Mogu se oštetiti i prevelikom mehaničkom traumom tijekom govora ili operacijama benignih i malignih tumora na glasnicama. Takve su glasnice najčešće ne samo neelastične nego i tanje, tako da ih je teško  uvećati, napraviti elastičnijima i vratiti im funkciju. Materijali koji samo uvećavaju glasnicu (silikon npr.) su pogubni za glasnice.
Međutim, međunarodna i naša iskustva s ugradnjom masnog tkiva su dosada vrlo uspješna, jer se radi o masnom tkivu s istog bolesnika i mekano je - što upravo odgovara zahtjevima normalno elastičnih glasnica. Takvim postupkom možemo glasnice uvećati i napraviti ih ugibljivima. Do sada smo tkivo izrezivali (i usitnjavali) iz područja trbušne stijenke, a sada smo po prvi put u Hrvatskoj masno tkivo dobili liposukcijom na istoj bolesnici. Tako dobiveno masno tkivo je znatno bolje kvalitete jer nema drugih elemenata koji remete mekoću tkiva. Prof. dr. sc. Santa Večerina Volić (fonokirurg) u suradnji s plastičnim kirurgom Doc. dr.  Mijatovićem sa Klinike za kirurgiju KBC- Zagreb izveli su taj zahvat na spavajućoj pacijentici. Liposukcijom dobiveni materijal je obrađen i centrifugiran u Kliničkom zavodu za laboratorijsku dijagnostiku KBC-Zagreb. Tako dobiveno tkivo ugrađeno je endoskopski pod mikroskopom i pomoću posebne aparature u optimalne dijelove glasnica. Ovim postupkom skraćujemo vrijeme operacije. Masno tkivo možemo i pohraniti te ga kasnije aplicirati i na sjedećem bolesniku. Ovakav timski pristup predstavlja primjer kako se mogu tehnologije koje se koriste u plastičnoj estetskoj kirurgiji koristiti i za poboljšanje glasa. 


Ove godine osnovna poruka Svjetskog dana glasa je Investirajte u svoj glas. Često ne razmišljamo o svojim vokalnim sposobnostima, a možda je baš sada došlo vrijeme kada moramo razmišljati o ulaganjima u svoj glas, jer je zdrav i učinkoviti glas važniji nego ikada!

Sačuvajte svoj glas jer to je Vaš kapital

Očuvajte blagodati dobroga glasa tako da pazite na zdravlje svojih glasnica.
 • Nemojte pušiti.
 • Nemojte vrištati i vikati jer time oštećujete vrlo fine strukture koje proizvode glas.
 • Ne žeđajte. Tijekom dana pijte puno vode ili neke druge tekućine u kojima nema kofeina i alkohola.
 • Odmorite se. Ako ste bolesni, imate upalu grla privremeno smanjite upotrebu glasa kako bi izbjegli vokalne ozljede.
 • Razmotrite korištenje mikrofona kada morate govoriti grupi ljudi, na otvorenom ili uz pozadinsku buku kako ne bi suvišno naprezali svoje glasnice i tako uzrokovali fonotraumu.
 • Naučite prepoznati rizične sizuacije za svoj glas i izbjegavajte ih. Smanjite telefoniranje, govorite u tihim situacijama, više slušajte - manje govorite.
Uvečajte svoju glasovnu učinkovitost

Ulažući u svoj glas i imajući strategiju kako sačuvati zdravlje svojega glasa uvečat ćete i kapital koji nosite sa sobom - svoj dobar i učinkovit glas.
 • Prije govora "ugrijte" svoj glas. Znamo da pjevači i glumci prije nastupa svoj glas uvježbavaju, jer time pripremaju svoj instrument za vrhunsku izvedbu. To također trebaju činiti i svi oni kojima je glas važan za profesiju: nastavnici, profesori, odgajateljice u vrtiću. "Ugrijte" svoj glas, pripremite ga na napor jednostavnim vježbama: otpjevajte od niskog do visokog tona, oponašajte motor, mrmljajte, govorite i otpjevajte samoglasnike.
 • Optimirajte svoj način govora. Učite o načinu proizvodnje glasa.  Pohađajte vježbe glasa kod osobe koja je za to educirana (kod nas su to fonetičari i logopedi) kako bi ostvarili zaista puni potencijal svoga glasa. Svakako prije što se odlučite za to pregledajte svoje glasnice kod fonijatra i zatražite stručno mišljenje o stanju svojih glasnica i  glasa. Biti ćete iznenađeni koliko toga možete saznati!
Naučite kada je potrebno zatražiti stručni savjet
 • Kada je Vaš glas promukao - potražite stručni savjet otorinolaringologa (liječnika specijaliziranog za bolesti uha, nosa i grla) odnosno fonijatra koji je subspecijalist za bolesti glasnica.
 • Promuklost može biti znak neke prolazne bolesti (upala grla), ali kod dugotrajne promuklosti i znak ozbiljne bolesti kao što je tumor.
 • Ako imate promuklost koja traje duže od nekoliko tjedana, naročito ako pušite obavezno posjetite liječnika.

Ispunite upitnik!

On će Vam ukazati na moguću glasničku i glasovnu patologiju
zbog koje se trebate obratiti liječniku.  

Svim našim građanima, našim bolesnicima, medijskim djelatnicima, glasovnim umjetnicima, te svim glasovnim profesionalcima (posebice onim kojim mukotrpno odgajaju i educiraju našu djecu) djelatnici Fonijatrijskog centra čestitaju Svjetski dan glasa.


Dr. Đurđica Kovač
Dr. Tihana Ibrahimpašić
Dr. Ratko Prstačić
Mara Rašić, vms

mr. Ana Dembitz, prof.
Neda Čurčić, prof. logopedije
Vesna Kirinić Papeš, prof. fonetike i informatolog
Damir Tarok
ić, prof. psiholog
Tamara Živković Ivanović, prof. logopedije
                Glavna sestra Zlatica Prodanović, vms
                Pročelnica Fonijatrijskog centra Prof. dr .sc. Santa Večerina Volić