Natrag
Poslušajte svoj glas
možda Vam želi nešto reći!

Danas 16. travnja obilježava se u cijelom svijetu Svjetski dan glasa.  Za mnoge od nas je svaki dan Dan glasa, jer nam je glas isključivi ili sastavni dio naše profesije. Tek kada  nam glasnice obole, a glas postane promukao postajemo svjesni važnosti čuvanja svog glasa.
Svjetski dan glas slave diljem svijeta liječnici otorinolaringolozi i fonijatri, posebice u Brazilu koji bilježi začuđujući porast promuklosti zbog karcinoma glasnica i  u  SAD gdje Američka akademija za otorinolaringologiju organizira brojne aktivnosti upozoravajući na važnost  zdravog glasa za polovnu komunikaciju i simptoma  bolesnog glasa kao izraza raznih bolesti. Svjetski dan glasa  slave i glasovni umjetnici u čitavom svijetu i priređuju glamurozne predstave u tu čast. Slave  ga i svi medijski djelatnici kako bi upozorili na važnost  zdravog glasa u medijskoj komunikaciji i kako su  medijski djelatnici posebna rizična skupina za razvoj bolesti glasnica i glasa

Poruka  svima nama povodom ovogodišnjega dana glasa je SLUŠAJ SVOJ GLAS, ON  TI IMA NEŠTO  PORUČITI. Mi dodajemo: Glas govori o zdravlju glasnica i cijelog organizma. Kriva i intenzivna uporaba glasa, posebice profesionalaca oštetit će glasnice i profesionalnu komunikaciju.  Ljudi s bolesnim glasom ne mogu se uklopiti u većinu zanimanja.
Pušenje može promijeniti glas ali i izazvati karcinom glasnica, koji je izlječiv  ako je rano prepoznat. Koristite  promuklost – znak bolesti koji se čuje, slušajte svoj glas i  kontaktirajte liječnika. Glasovna trauma  uzrokuje čvoriće na glasnicama, polipe, proširene krvne žile i krvarenja, ali nažalost stvara i trajne ožiljke na glasnicama i trajnu promuklost. Takvu promuklost tek novijim tehnikama  primjene bio gela u glasnice možemo liječiti i tako pomoći sve većem broju takvih promuklih bolesnika.
Fonijatrijski centar ORL klinike Šalata već drugu godinu organizira obilježavanje Svjetskog dana glasa.  I ove godine pogledajte našu web stranicu http://www. foni.mef.hr, na kojoj ćete dobiti informacije o svjetskom danu glasa, o  zdravom i bolesnom glasu te moći vidjeti autentične  snimke u tehnici «slow motiona-a» glasnica s čvorićima, i ožiljkastim promjenama glasnica. Stranica nudi i  mnogobrojne linkove s drugim stranicama posvećenim danu glasa. Posjetite nas. Također planiramo otvoriti PROMUKLI TELEFON gdje će se naši građani moći javljati djelatnicima Fonijatrijskog centra koji će poslušati njihov glas preko telefona, dati im savjet, ali neke glasove odmah računalno akustički analizirati.  Oni  čiji glas sadrži  akustičke odmake, bit će odmah pozvani i pregledani. Uskoro, a povodnom svjetskog dana glasa i osnivanja  Hrvatske glasovne udruge,  izdat ćemo prvi iz serije DVD-a i priručnika sa snimkama normalnih  glasnica i glasa i snimkama  glasnica oštećenih profesionalnom glasovnom aktivnošću.
I na kraju glas je izraz naše osobnosti, koja se gubi kad glas oboli. Ne samo na Svjetski dan glas nego svaki dan  slušajmo i čuvajmo svoj glas,  kao  poseban i dragocjeni dar čovjeku.

Svim našim građanima, našim bolesnicima, medijskim djelatnicima, glasovnim umjetnicima, te svim glasovnim profesionalcima (posebice onim kojim mukotrpno odgajanu i educiraju našu djecu) djelatnici Fonijatrijskog centra čestitaju  Svjetski dan glasa.
 
                Pročelnica Fonijatrijskog centra - prof. dr .sc. Santa Večerina Volić
Vesna Kirinić Papeš, prof. fonetike i informatolog